Connect with us

Kadın Sağlığı

Myom uteri

Rahimde görülen anormal çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup , farklı yerleşimlerde …

Published

on

Rahimde görülen anormal çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup , farklı yerleşimlerde bulunabilir.

Neden olarak östrojen hormonu suçlanmakla birlikte, ailesel yatkınlığın rol oynadığı bilinmektedir.Hormon bağımlı bir tümör olup üreme döneminde (25-35 yaş arası)%20 oranında görülmektedir.

Menapozla birlikte hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak boyutlarında küçülme izlenmektedir.Obez ve doğum yapmayan hastalarda daha sık izlenirler.

REKLAM

Myomlar genellikle semptom vermezken ,rahmin kasılma yeteneğini olumsuz etkilenmesine bağlı olarak kliniğe en sık başvuru nedeni düzensiz ,uzun,şiddetli kanama ve bunun yol açtığı kansızlıktır.

Büyük boyutlara ulaşan myomlar karında şişkinlik ,ağrı ,hazımsızlık, kabızlık gibi şikayetlerin sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma,böbrek problemlerine neden olmaktadır.

Nadiren kavite içindeki saplı myomlar rahim kavitesinin dışına çıkarak ,ilişki sırasında kanama,enfeksiyona bağlı olarak kötü koku ve akıntıya sebep olabilirler.

Pelvik muayene ve USG ile çok rahat tanı konulabilmektedir.Tanı ve tedavi aşamasında üç boyutlu USG ,MR ve tomografiden de yararlanılabilir.

Genelde iyi huylu olup ,%0,1-0,5 oranında kötü huylu tümöre dönüşüm izlenmekte olup ani büyüme ve şüpheli, görünümü olan myomlar tedavi edilmeli ve myomu olan hastalar düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

REKLAM

Tedavide hastanın yaşı ,semptomların varlığı ve şiddeti,myomun boyutu ve yerleşim yerine göre değişmekte olup gözlemsel medikal ve cerrahi (açık,histereskopik,laparaskopik olarak) seçenekleri uygulanmaktadır

Continue Reading
REKLAM
Yorumlar